Partiszabadidő | Fogadó, Hotel, Halaszi, Duna, Szigetköz

Étterem

1. Szigetközi fokhagymás kopogós keszeg

A frissen kifogott keszeget éles késsel, a szálkákkal merőlegesen sűrűn irdaljuk.
Kívül belül sózzuk, majd apróra zúzott fokhagymát az irdalásokba erőteljes mozdulatokkal
Kézzel belepréselünk. Néhány órát állni hagyjuk. Majd olajat, zsírt kb. 180 C melegítünk.
A keszegeket a forró olajba / zsírba / helyezzük, és pirosra sütjük. A nagy hő hatására a vékony halszálkák megsülnek és könnyen fogyaszthatók.

2. Szigetközi nyársas keszeg

A frissen kifogott keszeget éles késsel, a szálkákkal merőlegesen sűrűn irdaljuk.
Kívül, belül sózzuk. Majd egy a környezetben található nyársra húzzuk. Szélárnyékos helyen száraz fából tüzet rakunk. Amikor a tűz leégett a keszeget a tűzpart oldalába szúrjuk úgy, hogy a keszeg a parázs fölé kerüljön. Lassú forgatással szép ropogósra sütjük. Kiváló vízparti csemege.

3. Fűzfa gombapörkölt

Vízparti fűzfák májusi / szeptemberi / ajándéka a vízen járóknak. Már messziről felismerhető a fűzfák törzsén, erősebb ágain, citromsárgán virító fűzfa gomba. Nedvesség tartalma nagyon magas. A csemege kiválasztásánál törekedjünk a friss, zsenge egyedekre. Óvatosan fejtsük le a fa kérgéről majd, mint a tojásrántottát úgy készítsük el. Vágjuk apró darabokra. Zsíron pirítsunk hagymát kevéske szalonnával, majd az apróra vágott fűzfagombát helyezzük bele. Néhány percig pároljuk, majd fogyasszuk.

4. Rántott fűzfa gomba

A fűzfa kérgéről leválasztott gombát éles késsel szeletekre vágjuk.
Sózzuk. Majd lisztbe, tojásba, zsemlyemorzsába forgatjuk. Bő zsírban néhány percig mindkét oldalát ropogósra sütjük.

5. Kákó Mártó

Tipikusan a szegény ember eledele volt. Abból és azt főzött, amit a természetben talált.
A vízparti sás gyökér feletti cca. 10 cm-es zsenge részét levágjuk. 2 cm-es darabokra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük. Világos zsíros mártással sürítjük amit piros paprikával ízesítünk. Az állagát tejjel változtatjuk.

6. Bodza virág bundában

A bodza a késő tavaszi kora nyári csemegék egyike. Virágát ekkor, gyümölcsét ősszel hasznosították leginkább.
Az egészséges telt virágokat szárával együtt levágják.. Sós vízben előfőzzük. Közben sűrű
Palacsinta tésztát készítünk. Az előfőzött fürtöket óvatosan a tésztába, mártjuk úgy, hogy azt teljesen ellepje. Bő zsírban arany sárgára sütjük.

7. Királyhalom

Szigetközi emberek ünnepi étke. Különösen télidőben főzték.
Tepsi alját hideg zsírral kikenték, majd karikára vágott hagymával körberakták.
Apró szelet sózott enyhén kloffolt húsokat helyeztek rá. Disznóöléskor a nyesedék húsok kerültek bele. Savanyú káposztával meghintették, majd főtt rizst helyeztek rá. Még egy sorban meghintették savanyú káposztával. Tetejét tejföllel megkenték. A tepsit közepesen meleg sütőbe helyezték s körülbelül 1 órán át, sütötték. A tálaláskor a tányérra halmozták.

8. Píka

Szigetközi gyerekek kedvenc édessége volt. Májusban, amikor a Pószméhek rajzottak a virágport a vastagabb szálú nádvégek oldalfalára rakták. Így 2-3 mm vastagságú tömény virágpor került a nádvégekbe. Eredendően ebbe helyezte el petéit s annak táplálására szolgált. Amikor a méhecske végzett a " feladattal " a nádvéget sárral betapasztotta. Ebből a jelből lehetett tudni , hogy hol a friss csemege. Már csak ki kellett húznia a tetőból a nádszálat a véget letörni és készen ott volt a mézédes csemege.
Ezért is volt az a mondás, hogy a gyerekek megeszik a szerhát.

9. Salátaboglárka

Szintén a tavasz ajándéka. Különösen keményfa / szil, kőris, tölgyfa / erdők aljnövényzetében lehet megtalálni. Lóhere formájú növény. Elkészítése megegyezik egyéb saláta félék elkészítésével. Kellemes egyedi ízű erdei növény.

10. Csalánfőzelék

Víz, árokpartok erdők aljának nélkülözhetetlen velejárója, a főzelékhez a zsengébb friss hajtásokat javasoljuk. Szedéséhez kesztyűt ajánlunk. Ha nincs kéznél mindig, alulról felfelé szakítsuk. Sós vízben megfőzzük, majd paradicsompasszírozón áttörjük. Tejes habarással besűrítjük

11. Bodza kása

A kása elkészítéséhez a bodza gyümölcsét használjuk, mely a nyár végére érik be teljesen.
A gyümölcsét leszemezgetjük a fürtről majd sós vízben, megfőzzük.
Paradicsompasszírozón áttörjük. Világos rántással besűrítjük. Végleges állagát tejjel állítjuk be.

12. Bodza szörp

A bodza szörp elkészítéséhez a bodza érett fehér virágát használjuk.
Álljon itt egy példa a szörp elkészítéséhez.
7. 5 L víz
15 db érett fehér bodzavirág
3 db egész citrom
100 gramm borkősav
3 kg cukor
1 kávés kanál szalicil

A fenti tételeket egy edénybe helyezzük 3-4 napig állni, hagyjuk, majd leszűrjük. Hideg helyen tároljuk.

Speciális ételeket előre egyeztetés után készítünk!

Kezdőlap | Vissza

Elérhetőség

9228 Halászi, Dunasétány
GPS: É 47.85489 o
        K 17.31566 o

Tel: (96) 573-036
T/F: (96) 210-088
Szombath Tibor házigazda (30)272-9015

E-mail: szomti@freemail.hu
  • szezonban: 8-21 óráig
  • szezonon kívül: 12-19 óráig