Szigetköz

Jártak már a Szigetközben?

Ha természetközeli, romantikus, de egyben vadregényes pihenésre vágynak, itt jó helyen járnak. Minőségi kerékpárutak, csodaszép természeti környezet, termálfürdők, hangulatos városok és nyugalmat árasztó falvak várják, hogy felfedezzük őket.

Hazánk egyik legszebb tájegységét, legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna által körülölelt Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen a térséget a folyók hordaléka építette fel. Majd két és fél millió évvel ezelőtt a Morva, a Rába, a Vág, Nyitra és Duna folyók ősei áttörtek az Alpokon és a Kárpátokon, majd lelassulva hordalékokkal borították el a mai Kisalföld területét. Az évszázadok során zátonyok, kúpok, szigetek alakultak ki, sok-sok apró ágra szakítva a folyókat, így alakult ki a Kisalföld északi részének szövevényes, változatos és titokzatos szigetvilága.

A terület máig őrzi az ősi vízi világ jó részét, melyen keresztül közel nyolcszáz kilométer vízi út vezet, ezt az ide-oda kanyargó, rövidebb-hosszabb folyóágak, holtágak számtalan szigetre osztják. A Szigetköz élővilága számos ritka hazai fajt, másutt már nem látható életközösséget is megőrzött, a Duna menti tölgy-, kőris-, és szilfaerdők szép maradványai találhatók itt.

Az időszakosan kiszáradó tavacskák, feltöltődő mellékágak nagyon sok védett vízi- és ragadozó madárnak, kétéltűnek és emlősnek adnak otthont. A térség különlegessége, hogy Magyarországon itt telepedett meg legnagyobb számban a száz éve kihalt hód is. A horgászok és halrajongók számára is igazi paradicsom a környék, hiszen a hazai halfajok majdnem 80 %-a megtalálható a térségben. Ha tehetik, érdemes hajóval, csónakkal vagy kerékpárral bejárni a vidéket, hiszen olyan természeti csodákat, növényeket és állatokat láthat itt az ember, amelyeket sehol máshoz az országban.
 
Az öreg Duna és a Mosoni-Duna ölelésében fekvő Szigetköz a vízitúrázók paradicsoma. A táj rendkívül változatos, így szinte mindenféle stílusú evezős kirándulás megvalósítható a környéken. Vannak leágazások, ahol szinte állóvizet találunk, de a kalandvágyóknak az erős sodrású szakaszokat sem kell nélkülözniük.A Szigetköznél kevés jobb hely van arra, hogy a kezdők örökre megszeressék a vízitúrázás élményét. Ha valaki a kényelmesebb megoldást választaná, csendes sétahajóról is megcsodálhatja a Szigetköz élővilágát és élvezheti a védett természeti értékek zavartalan nyugalmát.
 

A kerékpárosok is megtalálják a számításukat a területen. A térségben jó minőségű bicikliúton tekerhetnek ráadásul a Szigetköz falvai közel vannak egymáshoz, és mindegyik kínál valamilyen látnivalót. A kerékpár útvonal árnyas fasorokon és gyönyörű mezőkön át vezet, s mivel a szintkülönbség minimális, egy nap alatt könnyedén teljesíthető akár egy ötven-hatvan kilométeres túra is. A szigetek, árterek nagy része természetvédelmi terület, a folyót végig erdő kíséri, a parton olyan vízimadarakban gyönyörködhetünk, mint a szürke gém, a kócsag, a kormorán, vagy ha szerencsénk van, a jégmadár.

További információ a szigetközről a www.szigetkozportal.hu weboldalon.