Szigetköz

A természet mindig hiteles varázslatokat használ.

Jártak már a Szigetközben? Ha természetközeli, romantikus, de egyben vadregényes pihenésre vágynak, itt jó helyen járnak. Minőségi kerékpárutak, csodaszép természeti környezet, termálfürdők, hangulatos városok és nyugalmat árasztó falvak várják, hogy felfedezzük őket.

A Duna ajándéka

Hazánk egyik legszebb tájegységét, legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna által körülölelt Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen a térséget a folyók hordaléka építette fel. Majd két és fél millió évvel ezelőtt a Morva, a Rába, a Vág, Nyitra és Duna folyók ősei áttörtek az Alpokon és a Kárpátokon, majd lelassulva hordalékokkal borították el a mai Kisalföld területét. Az évszázadok során zátonyok, kúpok, szigetek alakultak ki, sok-sok apró ágra szakítva a folyókat, így alakult ki a Kisalföld északi részének szövevényes, változatos és titokzatos szigetvilága.

Halak, madarak, hódok és nyolcszáz kilométernyi vízi út

A terület máig őrzi az ősi vízi világ jó részét, melyen keresztül közel nyolcszáz kilométer vízi út vezet, ezt az ide-oda kanyargó, rövidebb-hosszabb folyóágak, holtágak számtalan szigetre osztják. A Szigetköz élővilága számos ritka hazai fajt, másutt már nem látható életközösséget is megőrzött, a Duna menti tölgy-, kőris-, és szilfaerdők szép maradványai találhatók itt.

Az időszakosan kiszáradó tavacskák, feltöltődő mellékágak nagyon sok védett vízi- és ragadozó madárnak, kétéltűnek és emlősnek adnak otthont. A térség különlegessége, hogy Magyarországon itt telepedett meg legnagyobb számban a száz éve kihalt hód is. A horgászok és halrajongók számára is igazi paradicsom a környék, hiszen a hazai halfajok majdnem 80 %-a megtalálható a térségben. Ha tehetik, érdemes hajóval, csónakkal vagy kerékpárral bejárni a vidéket, hiszen olyan természeti csodákat, növényeket és állatokat láthat itt az ember, amelyeket sehol máshoz az országban.